资料简介
阅读能力提升
Ⅰ.阅读理解
主题 体裁 词数 建议用时
从小渔村到大都市:
改革引领深圳巨变
记叙文 191 8 分钟
What do you think of Shenzhen? Young, modern(现代
的), exciting…All these words seem(似乎) to be right. But forty
years ago, Shenzhen was just a small fishing village. Now
everything changes. Here are two students’ impressions(印象) of
Shenzhen.
“Shenzhen is a very open city. People in Shenzhen come from all over the world. I grow up
here and want to stay here in the future. After all, Shenzhen has many great chances(机会). I want
to find a job at Huawei or Tencent, although it may be busy,” says Zeng Jingxian, 16.
“Shenzhen is a great city with lots of chances. As long as(只要) you work hard, you will
make a good living. My parents came here when they were young. At first they sold paint(油漆).
We lived together in the paint shop. Life was hard in the beginning. Now we have our own factory
and a big house,” says Li Jiayan, 16.
“My parents are always busy. But their hard work encourages(鼓励) me. In Shenzhen,
many people are just like my parents. They started from nothing. But through their hard work,
they live a good life now,” Li Jiayan also says.
( )1.What was Shenzhen like forty years ago?
A.It was a small village.
B.It was a small town.
C.It was a big city.
D.It was a fishing pool.
( )2.What does Zeng Jingxian think of Shenzhen?
A.Young. B.Modern.
C.Open. D.Exciting.
( )3.The underlined word “it” refers to .
A.finding a job in Shenzhen
B.working at Huawei or Tencent
C.living in Shenzhen
D.selling paint
( )4.The third paragraph mainly tells us .
A.selling paint can get a lot of money
B.life was hard in Shenzhen in the past
C.the Li’s family has a factory and a big house
D.people can make a good living through hard work
( )5.Which of the following is NOT true?
A.Li Jiayan’s parents started from nothing.
B.People in Shenzhen come from all over the world.
C.Only people’s lives change in Shenzhen.
D.Zeng Jingxian wants to stay in Shenzhen in the future.
Ⅱ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式
Where was your first home? I was 6. (bear) in a small village. It was 7.
the east coast of China. There was a big house 8. a kitchen, two 9. (bedroom)
and a big 10. (live) room. I was difficult when I was 11. primary school, so my
parents were very 12. with me. I did my homework every afternoon after school. But
when I was 13. (bore), I could play in the garden 14. my friends. It was
comfortable 15. (play) there.
答案详解详析
Ⅰ.【主旨大意】 四十年前,深圳是个小渔村,但是现在发生了巨大变化。本文介绍了两个少
年眼中的深圳和他们在深圳的生活的变化。
1.A 细节理解题。由第一段第四句“But forty years ago, Shenzhen was just a small fishing
village.”可知,40 年前,深圳是一个小渔村。故选 A。
2.C 细节理解题。由第二段第一句“Shenzhen is a very open city.”可知,曾静娴认为深圳是
开放的。故选 C。
3.B 代词指代题。由前半句“I want to find a job at Huawei or Tencent”可知,it 指代的是
“working at Huawei or Tencent”。故选 B。
4.D 段落大意题。由第三段第二句“As long as you work hard, you will make a good living.”
以及整段李佳妍对自己家变化的描述可知,第三段主要讲了通过努力工作人们能过上好日子。
故选 D。
5.C 细节理解题。由第一段第五句“Now everything changes.”可知,深圳的一切都发生了变
化,并非只是人们的生活。故选 C。
Ⅱ.6.born 7.on
8.with 9.bedrooms
10.living 11.in
12.strict 13.bored
14.with 15.to play
查看更多