返回

资料详情(天天资源网)

资料简介

阅读能力提升 Ⅰ.阅读理解 主题 体裁 词数 建议用时 印度版“愚公移山” 记叙文 210 10 分钟 Most of us know the story Yu Gong Moves a Mountain. The story tells us as long as we put our hearts(心) into it, we can do anything well. In India, there is another “Yu Gong”. Saja Pahad is a small village in India. It had a big problem in the past. There wasn’t enough water for people to use for many years. There were only two wells(井) for people to drink and feed their cows. People in the village didn’t know what to do. A boy decided to change something. The boy is Shyam Lal. He was only 15 years old then. Shyam found a place next to a forest and decided to dig(挖) a pond(池塘) to collect rainwater. He shared his idea with the villagers, but they thought it was crazy. So the boy started digging it alone and he kept on digging for the next 27 years. At first, Shyam dug a small hole, and now he has dug a huge pond full of water. “No one helped me with my work,” Shyam told a newspaper proudly(自豪地). “But it’s my dream to give enough water to all the people in the village. I’m happy I’ve made it.” Now people in the village see him as a hero. ( )1.What can we learn from the story Yu Gong Moves a Mountain? A.A good beginning is half done. B.One tree can’t make a forest. C.Where there is a will(意志), there is a way. D.Every coin(硬币) has two sides. ( )2.Which of the following words has the same meaning of the underlined word “enough”? A.Little. B.Much. C.Clean. D.Dirty. ( )3.Shyam Lal wanted to dig for the villagers. A.a well B.a mountain C.a hole D.a pond ( )4.How old was Shyam when he started digging? A.15. B.27. C.45. D.30. ( )5.How did Shyam feel after digging a pond successfully? A.Happy and proud. B.Sad but proud. C.Busy and happy. D.Sad and tired. Ⅱ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式 Kong Rong was very smart and enjoyed 6. (learn) at an early age. He could be considerate(考虑周到的) when he 7. (be) only four. There were 8. children in Kong Rong’s family. Five of them were his elder brothers and one was his younger brother. One day, their father bought lots of pears. Some of the pears were big and 9. (look) good. Some were small and didn’t look so good. The boys were happy 10. began to choose the pears they wanted. All of his brothers took a bigger pear. But Kong Rong chose the smallest one. Kong Rong’s father 11. (find) this strange child and asked,“Why not 12. (choose) a bigger one, my son?”Kong Rong 13. (answer), “I am younger. My elder brothers are older than me and eat more. They should take the bigger ones.” “14. you have a younger brother. He should take the smallest one!” his father said. “He is younger and needs more nutrition(营养),” little Kong Rong said. “He should get a bigger one, too.” Kong Rong’s father was very happy that his son could be so considerate. He didn’t think of what he himself wanted. He thought of what others wanted 15. (one). 答案详解详析 Ⅰ.【主旨大意】 中国有《愚公移山》的故事,印度也有一位“愚公”,他坚持 27 年为全村人 挖了一个大池塘。 1.C 推理判断题。由第一段第二句“The story tells us as long as we put our hearts into it, we can do anything well.”可知,《愚公移山》这个故事告诉我们“有志者事竟成”的道理。故选 C。 2.B 词义猜测题。根据画线部分后面一句“There were only two wells for people to drink and feed their cows.”可知,这个村子水资源匮乏。故选 B。 3.D 细节理解题。由第三段第一句“Shyam found a place next to a forest and decided to dig a pond to collect rainwater.”可知,Shyam 想挖一个池塘。故选 D。 4.A 细节理解题。由第二段最后一句“He was only 15 years old then.”可知,Shyam 开始挖 池塘时是 15 岁。故选 A。 5.A 细节理解题。由最后一段中的“Shyam told a newspaper proudly.”和“I’m happy I’ve made it.”可知,Shyam 的心情是自豪并且高兴的。故选 A。 Ⅱ.6.learning 7.was 8.seven 9.looked 10.and 11.found 12.choose 13.answered 14.But 15.first 查看更多

Copyright 2004-2019 ttzyw.com All Rights Reserved 闽ICP备18023965号-4

天天资源网声明:本站点发布的文章作品均来自用户投稿或网络整理,部分作品未联系到知识产权人或未发现有相关的知识产权登记

全屏阅读
关闭