返回

资料详情(天天资源网)

资料简介

阅读能力提升 Ⅰ.阅读理解 主题 体裁 词数 建议用时 盲人女孩凭肌肉记忆弹钢琴 记叙文 215 10 分钟 Now more than 7 million people have watched a video on China Daily’s Sina Weibo account(账号). It’s about Xiong Linghao, a girl from Mianyang, Sichuan. She is a blind girl. She played a Beethoven sonata(奏鸣曲) in the national finals of the 13th Shanghai International Youth Piano Competition in August, 2020. Xiong couldn’t see because of a medical accident(医疗事故). She was very interested in music when she was young. At the age of 3, she could play children’s songs on a small electric piano(电子琴). At age 6, she started learning the piano. “The piano is my best friend,” said Xiong. “It brings so much pleasure into my life and tells me not to give up.” Most pianists play the piano by reading music. But Xiong depends on the sound of the music to guide her. “I listened to the song and then put what I heard to my fingers. At first, I practised with one hand, and then I could play with both hands together. I had to play it again and again because I needed muscle memory(肌肉记忆) to find the right keys,” she said. “I learn music not for the prize,” Xiong said. “Like Beethoven, I want to express(表达) hope, feelings and passion(热情) for life through the piano.” ( )1.What does the underlined word “blind” mean in Chinese? A.失明的 B.聋的 C.残疾的 D.哑的 ( )2.The second paragraph mainly tells us . A.Xiong can’t see anything B.Xiong lived a hard life when she was a child C.Xiong played the piano well D.Xiong was interested in music at an early age ( )3.Xiong is different from most pianists because she plays . A.with one hand B.with the help of her mother C.by reading music D.by listening to the music ( )4.Which is NOT the reason why Xiong learns music? A.She wants to express hope. B.She wants to show her passion for life. C.She wants to win the prize. D.She wants to show her feelings. ( )5.The passage above may come from . A.a shopping website B.a science magazine C.an advertisement D.a newspaper Ⅱ.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式 Lang Lang is one of the most famous 6. (music) in China. He was born 7. 14th June, 1982 in Shenyang. He began 8. (play) the piano when he was three years old. 9. the age of 5, he won 10. (one) place in a piano competition in Shenyang. People 11. (think) he was a genius(天才). From then on, playing the piano became the dream of Lang and his parents. When Lang was 9 years old, he and his father went to Beijing to study the piano. His father even 12. (leave) his work. Lang Lang endured(忍受) great pressure(压力), 13. he never gave up his dream of becoming a concert pianist. When he was 17, Lang became famous after he played in a great concert in Chicago, the US. He played at the Beijing Olympics in 2008. Now Lang is very 14. (success) all over the world. Chinese people are so proud of 15. (he). 答案详解详析 Ⅰ.【主旨大意】 本文介绍了一个来自四川绵阳的女孩熊翎好自幼失明,却在第 13 届上海国 际青少年钢琴大赛上凭借肌肉记忆弹奏了贝多芬的一首奏鸣曲。她告诉人们钢琴能给她带来 快乐。 1.A 词义猜测题。由第二段第一句“Xiong couldn’t see because of a medical accident.”可 知,blind 是“失明的”的意思。故选 A。 2.D 段落大意题。第二段主要介绍了熊翎好在很小的时候就对音乐感兴趣。故选 D。 3.D 细节理解题。由第三段第一、二句“Most pianists play the piano by reading music. But Xiong depends on the sound of the music to guide her.”可知,她依靠音乐的声音引导来演奏。 故选 D。 4.C 细节理解题。根据最后一段第一句“I learn music not for the prize.”可知,熊翎好学音乐 不是为了获奖。故选 C。 5.D 推理判断题。本文介绍了熊翎好的钢琴演奏以及她学习钢琴的经历,故短文可能来自一 份报纸。故选 D。 Ⅱ.6.musicians 7.on 8.to play/playing 9.At 10.first 11.thought 12.left 13.but 14.successful 15.him 查看更多

Copyright 2004-2019 ttzyw.com All Rights Reserved 闽ICP备18023965号-4

天天资源网声明:本站点发布的文章作品均来自用户投稿或网络整理,部分作品未联系到知识产权人或未发现有相关的知识产权登记

全屏阅读
关闭