浏阳市 2020 届高三（下）第一次网络考试
满分 150 分。考试用时 120 分钟。
第一部分 听力（共两节，每小题 1.5 分，满分 30 分）
第一节（共 5 小题，每题 1.5 分，满分 7.5 分）
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下
1. What color is the man's toothbrush?
A. Blue. B. Green. C. Red.
2. What is the man mostly worried about?
A. The noisy plane.
B. The safety of the airplane.
C. The service of the flight attendant.
3. How does the man feel?
A. Impatient. B. Helpless. C. Exhausted.
4. When does the girl have to go to bed?
A. At 8：00 p.m. B. At 9：00 p.m. C. At 11：00 p.m.
5. Where does the conversation take place?
A. At a fruit shop.
B. At a candy shop.
C. At the woman's house.
第二节（共 15 小题，每题 1.5 分，满分 22.5 分）
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项
秒钟；听完后，各小题将给出 5 秒钟的作答时间。 每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料，回答第
6. What's the relationship between the speakers?
A. Boss and employee. B. Coworkers. C. Classmates.
7. Why is Jane unhappy?
A. She forgot to answer some emails.
B. She talked to angry customers all morning.
C. She is usually the first one to take complaints.
听第 7 段材料，回答第 8 至 10 题。
8. How much will the man pay in total?
A. $20. B. $25. C. $45.
9. How did the man get his shirt dirty?
A. By cooking vegetable soup. B. By eating noodles. C. By washing up.
10. When will the man get his shirt back?
A. On Sunday. B. On Monday. C. On Tuesday.听第 8 段材料，回答第 11 至 13 题。
11. What is the probable relationship between the speakers?
A. Schoolmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.
12. What just happened to Chad's shirt?
A. He got a tea stain on it.
B. He got blue paint on it.
C. He rolled in the grass with it.
13. What will Chad do after school?
A. Tell his mother what happened.
B. Ask Betty to explain for him.
C. Buy a new shirt.
听第 9 段材料，回答第 14 至 16 题。
14. Where is the treehouse?
A. In Justin's yard. B. In Stanley's yard. C. In Miss Johnson's yard.
15. How will Justin get back to the treehouse?
A. By car. B. By bike. C. On foot.
16. Why is Justin in a hurry?
A. He is afraid of thunder.
B. He thinks it's going to rain.
C. He wants Mom to see the treehouse.
听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。
17. What is the speaker mainly talking about?
A. How to predict an earthquake.
B. How to survive an earthquake.
C. How to rescue people in an earthquake.
18. What do people need to get ready for an earthquake?
第二部分 阅读理解(共两节，满分 40 分)
第一节 (共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分)
阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中，选出最佳选项。
TWO NEWS REPORTS
NEWS REPORT 1
Even before 5G is widely commercially available, Chinese telecom giant Huawei has
reportedly begun researching the next generation of wireless1 technology-6G.
Tech website "iPhone in Canada" reported that Huawei has confirmed to local media "The Logic
（逻辑学；逻辑性）" that it has started researching 6G technology at its lab in Ottawa, Canada and "is in
talks with Canadian university researchers about working on development of the next- generation
wireless system," citing a report by The Logic.
Song Zhang, vice-president of research strategy and partnership of Huawei in Canada, said
"5G is very new, and looking at 6G is part of the so-called 5G evolution."Huawei has not commented on the report, according to The Paper.
NEWS REPORT 2
A Japanese startup called SkyDrive Inc. has begun conducting test flights of their
prototype flying car with a human pilot.
The company hopes to be able to make a full public demonstration（演示；展示） of the
vehicle later this summer.
The test flights are being conducted at a protected indoor facility at the company's research
flight center outside of Nagoya.
There have been a number of previous test flights, but they were all conducted via remote
control and no human pilot on-board.
According to a report in The Asahi Shimbun, SkyDrive says the car could be ready for a limited retail
release as early as 2023, and mass production by 2026.
SkyDrive was founded by former engineers from Toyota and they intend their vehicle to be
'the world's smallest flying car.
In 2017, Toyota gave the company an infusion（灌输） of around $350,000 to help develop
The company said it won't say more about how the test flights have been proceeding（行动；
进行） so far, but says things are going well enough to continue making them.
21. What we can learn from NEWS REPORT 1?
A. Huawei and Apple cooperate to develop 6G technology.
B. Huawei is the first company to study 6G technology.
C. Huawei's research team studies 6G technology in Canadian laboratories.
D. Huawei is not optimistic about the prospects of 6G.
22. Which of the following is NOT true about NEWS REPORT 2?
A. The company hopes to have an opportunity to make a full public demonstration of the
B. Previous flight tests were controlled by remote control.
C. The car may not be able to mass produce in the near future.
D. The car was completely invented and produced by Toyota.
23. Which news section are we likely to see these two news reports?
A. Entertainment. B. Science and Technology. C. Story. D. History.
France unveiled（推出……；揭开……的面纱） Monday new measures to combat violence
against women by their partners or ex-partners, seeking to toughen up the law as concerns mount
over the number of women killed in the country.
Prime Minister Edouard Philippe made the announcements on the UN-backed International
Day for Eliminating Violence against Women, two days after tens of thousands of people took to
the streets across France in a show of solidarity（团结）.
Growing anger over the failures in Europe and globally to make progress ending the horrendous（可怕的） annual toll（损失） has pressured governments to begin to take action,
though activists warned that far more needs to be done.
Expressing hope that the plan would prove an "electric shock", Philippe said the measures
would seek to broaden the definition of violence, including how harassment（骚扰；骚乱） can
lead to suicide.
Since the start of 2019, at least 117 women have been killed by their partner or former
partner in France, according to a case-by-case study by AFP based on media reports.
The figure shows no improving trend -- last year, 121 women died in what are increasingly
termed femicides 杀人剂）, to underscore the fact the victims were killed because they were female.
An additional 213,000 women in France are victims of physical or sexual violence on the part
of their partner or ex-partner, according to the latest official figures.
The announcements by Philippe focused on ending what he described as "absurdities" and
"dysfunctional aspects" in the law to ensure that women would be better protected.
24. What the major reason of French announced the new measures?
A. To combat violence against women by their partners whenever.
B. To strengthen self-protection of women.
C. To improve the quality of women’s partner.
D. To make public focus on the importance of a good partner.
25. What did the French do to support this measure.
A. Post support on Facebook, twitter and other social media。
B. Tens of thousands of French people took to the streets to show their solidarity.
C. French newspapers were forced to report the news.
D. Many French partners rethink their relationship with each other.
26. According to the data, how many women in France have been killed by their partner's drugs?
A. 117. B. 121. C. 213000. D. 212762.
27. What may be the meaning of the underlined words in the text?
A. Preposterous. B. Meaningful.
C. Great significance. D. Main influence.
When the Christ Child was born, all people, animals, trees, and other plants felt that great
happiness had come into the world. Every day people came to see the sweet Babe and they
thought that they would like to give presents to the Child. The Palm(棕榈树)said, “I will choose my
biggest leaf and place it as a fan to wave soft air to the Child.” The Olive said, “I will sprinkle sweet-
smelling oil over him.”
“What can I give to the Child?” asked the Fir. “You? You have nothing to offer. Your needles
would stab the Babe, and your tears are sticky”, said the others. This made the poor Fir very unhappy
indeed, and it said, sadly, “Yes, you are right. I have nothing that would be good enough to offer to
the Christ Child.”
Now, quite near to the trees stood an Angel, who heard what they said. He was moved to pity the Fir and decided to help it. High in the dark of the heavens the stars were beginning to winkle,
and the Angel begged some of the little ones to come down and rest upon the branches of the Fir.
They were glad to do this, and their silvery light shone among the branches just like Christmas
candles. To its delight, the Fir Tree saw the face of the Babe with a happy smile as he looked upon
the twinkling lights.
The Christ Child did not forget the lovely sight, and from then on, he ordered that on his
birthday a Fir Tree should be placed in every house, which might be lit up with candles to shine for
the children as the stars shone for him on his first birthday. Was not the Fir Tree richly rewarded?
Surely there is no other tree that shines on so many happy faces!
28. Why did people visit the Child?
A. They wanted to get some presents from him.
B. They wanted to ask him for help.
C. He brought happiness to the world.
D. He liked to play with them.
29. What made the Fir unhappy?
A. Having nothing to give to the Christ Child.
B. Stabbing the Christ Child with its needles.
C. Having sticky tears sticking the Christ Child.
D. Wanting to get some stars from the heaven.
30. What can we learn from the third paragraph?
A. The Fir asked the stars to help it.
B. The Angel was very kind and helpful.
C. The Babe invited the stars to come down.
D. Some big stars came down and help the Fir.
31. What conclusion can we draw from the last paragraph?
A. The Fir shone every house with little stars.
B. The Fir gave some candles to the Christ Child.
C. The Christ Child is quite satisfied with the Fir.
D. The Christ Child lit up candles for the children.
The Intergovernmental Panel on Climate Change released a report stating that the world is
quickly running out of time to keep global warming below 1.5 degrees Celsius. To get there, the
world would have to cut current emissions by 45 percent by 2030. That sounds absurdly unlikely.
But before we give in to despair, we should remember that the technology to address climate
change is going along at high speed. The largest source of U.S. carbon emissions is transportation,
and a Green New Deal for motor vehicles would be quite straightforward.
The reason is simple: With some subsidies( 补 贴 ), electric cars and buses are now cost-
competitive with fossil-fuel vehicles. Electric buses have made the greatest speed into the market,
because they are a logical choice for electrification. By the end of 2018, electric vehicles were
displacing about 280,000 barrels of oil demand per day—about 84 percent of which was due to
But the electric car market is also reaching maturity, with appealing designs, longer range, and a quickly-expanding rapid charging network in many countries. It's worth emphasizing that most of
the infrastructure(基础设施)necessary to recharge electric vehicles already exists. People often tend
to assume that we would need to replace every gas station, but virtually all homes and businesses
already have an electrical connection which can be easily improved for fast charging. All that is
needed to go fully electric is enough battery capacity and fast charging stations to deal with long
Now America would have to repair its electricity production, freight rail, shipping, and so on
to fully decarbonizes(脱碳)the transportation sector, which taken together will be considerably more
difficult than simply extirpating fossil fuel vehicles from the market.
But greening America's vehicle would be straightforward, relatively cheap, and a huge stride
forward on climate. The politics of climate change are so fearful that despair can seem logical, but
the first step to achieving a tough goal is the confident belief that it can be done. And this particular
step wouldn't even be that tough.
32. How’s the goal of keeping global warming below 1.5 Celsius according to Paragraph 1?
A. Reasonable. B. Safe. C. Realistic. D. Impossible.
33. How can electric vehicles compete with fossil-fuel ones?
A. By getting financial support from government.
B. By running at the greatest speed.
C. By changing the way of transportation.
D. By making consumers make logical choices.
34. What should we do to promote electric cars now?
A. Replace as many as gas stations.
B. Solve the problem of long trips.
C. Build more infrastructures for recharging.
D. Make businesses have electrical connections.
35. Which of the following best explains “extirpating” underlined in paragraph 5?
A. Repairing. B. Producing. C. Moving. D. Forbidding.
第二节（共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分）
It is often said that the best way to get to the bottom of a hard problem is to sleep on it.
36 ? A new study forthcoming in the journal Psychological Science may have the answer.
A team of researchers led by Kristin Sanders of Northwestern University designed an
experiment to test whether cueing music associated with unsolved brain teasers during sleep
increased people's ability to solve those same brain teasers the next morning. 37 .
"Numerous studies in humans and other animals demonstrate better memory after sleep
compared with a similar time awake," state the researchers. "Sleep-related memory processes not
only strengthen but also can optimize（使优化）, organize, and transform information."
38 , the researchers found that participants were 55 percent more likely to
solve puzzles on their second try when the corresponding sound clip was surreptitiously played while
they slept. They also reported that the effect was not dependent on the type of puzzle; solve rates for both spatial（空间的；占据空间的） and verbal puzzles increased when cued during sleep.
The authors conclude, "By demonstrating for the first time that targeted reactivation of puzzle
memories during sleep improves problem-solving the following morning, 39 ."
40 , sleep on it...and play some music to remind yourself of the challenge.
A. Over the course of the two experimental sessions
B. We add to a growing literature recognizing sleep as useful for both strengthening and
C. But, how accurate is this advice
D. By the way, sleep can improve your self-protection
E. But if you didn’t sleep, you will be forced many healthy problems.
F. So, the next time you're faced with a difficult problem
G. Fascinatingly, they found that it did
第三部分 英语知识运用（共两节，满分 45 分）
第一节 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分）
阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项（A、B、C 和 D）中选出可以填入空白处
In fifth grade, my backpack was stolen from my dad’s car. There was my binder(活页夹) in it,
where all my school stuff was 41 in it, and it had notebooks in which I had stories that I had
been 42 for quite a while. And when my dad had come and woken me up to tell me that
his car was 43 and my backpack was stolen, I 44 for about half an hour.
Then I decided to go to school with 45 nothing. My 5th grade 46 , Miss
Taylor, was really sweet and 47 to me and understanding. She gave me a/an 48
binder that she had and she got out a piece of 49 , and set about writing my 50
‘Zoe’ in a cool font( 字体 ). She was really good at fonts. She then 51 it to me.
Later that same day, Miss Taylor had gotten a 52 from the office and when she had gotten off
the phone, she 53 me like this: “Zoe, a miracle has happened! Someone 54 your
backpack!”, I rushed to the 55 , and got my binder.
When I opened it, I saw all my stuff including a(n) 56 . On the back of the envelope was “I'm
sorry all your stuff got stolen, but I hope this 57 ” and I opened the envelope and it
had a 58 worth $20 in it. The person that found all the stuff had put in the envelope so
that I could 59 more school stuff! Seeing it, I was very 60 to the person.
41. A. dropped B. thrown C. put D. shaped
42. A. writing B. making C. playing D. printing
43. A. broken down B. broken into C. looked into D. broken off
44. A. laughed B. smiled C. jumped D. cried
45. A. gradually B. absolutely C. slightly D. simply
46. A. teacher B. manager C. conductor D. operator
47. A. strange B. mean C. kind D. lucky
48. A. cheap B. common C. complex D. extra
49. A. paper B. cake C. cloth D. silk
50. A. address B. name C. skill D. major51. A. introduced B. exposed C. presented D. taught
52. A. call B. letter C. E-mail D. gift
53. A. blamed B. told C. charged D. warned
54. A. stole B. sold C. found D. opened
55. A. office B. school C. room D. station
56. A. note B. envelope C. story D. poster
57. A. changes B. rewards C. helps D. functions
58. A. treasure B. gold C. bill D. penny
59. A. need B. buy C. beg D. win
60. A. generous B. familiar C. thankful D. faithful
第二节 （共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分）
阅读下面短文，在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Few people I know seem to have much desire or time to cook. Making Chinese 61 (dish) is
seen as especially troublesome. Many westerners 62 come to China cook much less than in their
own countries once they realize how cheap 63 can be to eat out. I still remember 64 (visit)
a friend who’d lived here for five years and I 65 (shock) when I learnt she hadn’t cooked once in
all that time.
While regularly eating out seems to 66 (become) common for many young people in recent
years, it’s not without a cost. The obvious one is money; eating out once or twice a week may be 67
(afford) but doing this most days adds up. There could be an even 68 (high) cost on your health.
Researchers have found that there is a direct link between the increase in food eaten outside the home
and the rise in 69 (weigh) problems.
If you are not going to suffer this problem, then I suggest that the next time you go to your mum’s
home __70__ dinner, get a few cooking tips from her. Cooking food can be fun. You might also begin
to notice the effects not only on your health but in your pocket.
第四部分 写作（共两节，满分 35 分）
第一节 短文改错（共 10 小题：每小题 1 分，满分 10 分）
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文，请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10 处
2.只允许修改 10 处，多者（从第 11 处起）不计分。
A Woodman come into a forest to ask the Trees to give it a handle for Ax（斧子）. It seemed
so modestly a request that the principals tree at once agreed to it, but it was settled among them
thatthe plain, homely Ash should furnish how was wanted. No sooner had the Woodman fitted the staff
to his purpose, after he began laying about him on all side. Felling the whole matter too late,
whispered the Cedar: "The first concession has lost all. If our humble neighbor not was sacrificed,
we might have yet standing for ages ourselves."
第二节 书面表达（满分 25 分）
假定你是李华，现在正是新型冠状病毒肆虐的时期，而你对身处武汉的外国朋友 Jack 的状况非常担
1. 询问 Jack 身体状况如何；
2. 让Jack 照顾好自己（别出门，勤洗手，戴口罩；
注意：1. 词数 100 左右。2. 可以适当增加细节，以使行文连贯。
新型冠状病毒 New coronal pneumonia virus 口罩 face mask
第一部分 听力（每小题 1.5 分，满分 30 分）
1-5 ABAAC 6-10 BCBBC 11-15 ABCCA 16-20 BBCAC
第二部分 阅读理解（每小题 2 分，满分 40 分）
21-23 CDB 24-27 ABBA 28-31 CABC 32-35 DABC 36-40 CGABF
第三部分 英语知识运用（共两节，满分 45 分）
第一节 完形填空（每小题 1.5 分，满分 30分）
41-45 CABDB 46-50 ACDAB 51-55 CABCA 56-60 BCCBC
第二节 语法填空（每小题 1.5 分，满分 15 分）
61. dishes 62. who/that 63. it 64. visiting 65. was shocked
66. have become 67. affordable 68. higher 69.weight 70. for
第四部分 写作（共两节，满分 35 分）
第一节 短文改错（共 10 小题：每小题 1 分，满分 10 分）
A Woodman come into a forest to ask the Trees to give it a handle for Ax （ 斧子 ） . It
seemed came him
so modestly a request that the principals tree at once agreed to it, but it was settled among them
that modest principal and
the plain, homely Ash should furnish how was wanted. No sooner had the Woodman fitted the staffwhat
to his purpose, after he began laying about him on all side. Felling the whole matter too
whispered the Cedar: "The first concession has lost all. If our humble neighbor not was
sacrificed, to 或 改 为 be
we might have yet standing for ages
第二部分 书面表达（满分 25 分）
ONE POSSIBLE VISION
How are you? As we all know, China is forced by the new coronal pneumonia virus, and Wuhan is
the place most affected by it. I’m very worry about you and anxious about it. The reason why I’m
writing to you to know your situation.
For anyone, the healthy body was, is and remains to be the most important thing in one’s life.
What your body condition? Do you have pneumonia related symptoms such as fever or cough? If
you have, please contact the local CDC for treatment. If you don't have any symptoms, please don’t
relax. You must take care of yourself during this period. Stop go out, wash your hands frequently,
and wear a mask.
From my point of view, only by following the doctor's advice can you protect yourself from
the virus. If you are all right, please reply to me as soon as possible. Best wishes!
【语篇解读】本篇文章包含两则新闻，新闻一讲了华为的 6G 技术的一些情况。新闻二讲述了日
21. 【解析】细节理解题。从原文可知华为的研究团队在加拿大的渥太华进行 6G 技术的研
究，故 C 选项正确。A 选项的"iPhone in Canada"为加拿大当地的一家媒体，文中并未提到与苹
果公司合作。B 选项文中没有提及。D 选项原文中说华为对这项报告并没有回应，而不是选项
22. 【解析】细节理解题。原文中提到的是丰田公司为该公司提供了 35 万美元的投资，且
这个公司是由丰田公司的前工程师创建的，故 D 选项错误。从新闻第一段“The company hopes to be
able to make a full public demonstration of the vehicle later this summer.”可知 A 选项正确； 从新
闻第三段可知，B 选项正确；原文中提到该车最早在 2026 年量产，故可推测近期无法量产，
C 选项正确，故本题选择D 选项。
23. 【解析】推断题。这两篇新闻均有关科技，故选择B 选项。
24. 【解析】细节理解题。由文中首句“France unveiled Monday new measures to combat
violence against women by their partners or ex-partners”可知法国推出这个措施的目的是打
击女性的伴侣或前伴侣对其的暴力行为。故选择 A 项。
25.【解析】细节理解题。文章第二段“Two days after tens of thousands of people took to the streets across France in a show of solidarity”可知，数以万计的法国民众到街上进行游行以支
26. 【解析】细节理解题。由文章倒数第三段“Last year, 121 women died in what are
increasingly termed femicides”可知 121 位法国女性被杀人药剂杀害。
Preposterous 荒谬的 Meaningful 意义重大的
Great significance 非常重要的 Main influence 主要影响
28. 细节理解题。根据第一段的第一句话“When the Christ Child was born, all people,
animals, trees, and other plants felt that great happiness had come into the world.”可知人们认为
the Christ Child 的诞生给世界带来了幸福，故选 C 项。
29. 细节理解题。根据第二段第二句话“‘You? You have nothing to offer. Your needles would
stab the Babe, and your tears are sticky’, said the others.”可知 the Fir 没有东西可以送给 the
Christ Child，因为它的针状物可能会刺伤 the Christ Child，而且它的眼泪太粘了，因此它
30. 推断题。根据第三段可以看出 the angel 了解到了 the Fir 的难处，决定邀请天上的小星
星来帮忙，将the Fir 的树枝点亮，从而使 the Fir 有礼物可以送给 the Babe，由此可以推出
the Angel 是善良和乐于助人的。故选 B 项。31. 推断题。根据最后一段可知 the Christ Child 对他第一次生日时的闪闪星光非常满意，
光明。由此可知the Christ Child 对冷杉树是非常满意的。故选C 项。
32. 细节理解题。文章第一段的“That sounds absurdly unlikely”说明这个目标不可能达到。
第一节 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分）
【答案】41~45 CABDB 46~50 ACDAB 51~55 CABCA 56~60 BCCBC
42. 考查动词和上下文语境。由句意和前后文的叙述可知，活页夹里有作者写（writing） 了很长时间的故事。
43. 考查动词短语和上下文语境。由后文的“my backpack was stolen”可知，作者父亲的车被
人闯入了（broken into。broken down 出故障；looked into 调查；broken off 中断。
44. 考查动词和上下文语境。由前文的“my backpack was stolen”可知，作者因为自己的书包
46. 考查名词和上下文语境。因为作者去的是学校，而且前面有“My 5th grade”修饰，所以
50. 考查名词和上下文语境。由后文的Zoe 可知，老师写上的是作者的名字（name
51. 考查动词和上下文语境。由前文的“She gave me an 48 binder”可知，泰勒老师把这
52. 考查名词和上下文语境。由后文的“when she had gotten off the phone”可知，老师接到了
53. 考查动词和上下文语境。由后文的“Zoe, a miracle has happened! Someone 54 your
54. 考查动词和上下文语境。根据前文可知，作者的书包被人偷了，而“Zoe, A miracle has
作者有人发现了（found）她的书包。55. 考查名词和上下文语境。由前文的“Later that same day, Miss Taylor had gotten a 52
from the office”可知，泰勒老师是从办公室接到的电话，所以作者匆匆跑向办公室
56. 考查名词和上下文语境。由后文的“On the back of the envelope”可知，这些东西里面包
58. 考查名词和上下文语境。根据后文的叙述可知，信封里面放的是价值 20 美元的纸币
59. 考查动词和上下文语境。由前文的“I'm sorry all your stuff got stolen.”可知，发现活页夹的
人知道作者的东西都被偷了，所以就给了作者 20 美元，希望能帮到作者。而作者有了这20 美